پخش زنده
امروز: -
ظهر یکی از روزهای تیرماه است و آفتاب داغ ، حتی به آسفالت کف خیابان هم رحم نکرده .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،مسافرکش ها ، بی توجه به گرمای طاقت فرسای هوا، هر کدام مسیر خود را فریاد می زنند و برای فرار از این تنور مشتعل تلاش می کنند. در این بین زن متکدی جوان در حالی که بیشتر چهره خود را پوشانده ، جملاتی تکراری را با سماجت ، مدام کنار گوش تک تک مسافران زمزمه میکند .
هر چند صدای ضعیف زن ، در میان هیاهوی رانندگان و مسافران گم شده ، اما او همچنان ادامه میدهد . بالاخره تاکسی به راه می افتد و من و دیگر مسافران ازاین مزاحمت ملتمسانه نجات می یابیم . محمد که سالهاست مسافرکش همین مسیر است ، به قول خودش این آدمها را مثل کف دست میشناسد و تمام شگردهای آنها را بلد است . حقۀ آدمهای رنگ و ورانگی که یک روز بیمارند و پول درمان ندارند و روز دیگر مسافرند و دزد جیبشان را زده .
یکی از معضلاتی که مردم کلان شهر اهواز بیشتر از هر زمان دیگری با آن دست به گریبانند دست درازی برای کسب درآمد است ، معضلی که متاسفانه این روزها میرود تا به روزمرگی ناخوشایندی تبدیل شود. متکدیان در گوشه و کنار شهربا وضع و ظاهری نامناسب ، با حضور در اماکن عمومی نظیررستوران ها ، بانک ها ، بازار و آرامستان ، ظاهر شهر را مخدوش کرده و حقوق شهروندی ساکنین را زیر پا میگذارند.
به موازات تراژدی غم انگیز و بی پایان تکدی گری ، قصه پر غصه کودکان کار بر سر چهار راهها نیز مدت هاست که به شدت اذهان عمومی را درگیر ساخته و متاسفانه رفته رفته امری عادی تلقی میشود . تجربه ماندن پشت چراغ قرمزها برای هر یک از ما شاید بیش از چند ثانیه طول نکشد اما این کودکان ، پشت همین چراغ قرمزها قد میکشند و رشد می کنند ، بدون اینکه تربیت شوند و آموزش ببینند.
معاون سیاسی اجتماعی فرماندار اهواز میگوید : متاسفانه بخش زیادی از متکدیان در اهواز با فعالیت صنفی ، گروهی و سازمان یافته و باندی ، برای عموم مردم و امنیت روانی آنها مشکل ایجاد میکنند . اگر چه مشکلات اقتصادی باعث روی آوردن متکدیان به تکدی گری میشود اما آسیب های اجتماعی هم در پیدایش این معضل بی تاثیر نیست . سید مجید صالحی ، وجود کودکان کار را زاییده همین آسیب ها میداند که عدم کنترل و نظارت خانوادگی و اجتماعی در بروز و ظهور آنها نقش چشمگیری دارد. بیشتر کودکان کار به دلیل سبک زندگی ، درگیر مشکلات جسمی و روحی هستند و در صورت شناسایی نشدن و عدم ساماندهی ، به دام افراد تبهکار افتاده و طعمه اهداف نامشروع آنها می شوند.
آرامستان بهشت آباد اهواز یکی از اماکنی ست که همه روزه مورد هجوم تعداد زیادی از متکدیان واقع میشود . علیرضا که چند سالیست در این مکان مشغول کار است ، حضور متکدیان را بسیار ناخوشایند عنوان می کند. او معتقد است در شرایطی که بازماندگان در بدترین اوضاع روحی به سرمی برند و به شدت نیازمند آرامش هستند ، وجود این افراد و سماجت بیش از حد آنها ، چهره بسیار ناخوشایند و رقت باری به این مکان می بخشد.
سید مجید صالحی ، تکدی گری در کلان شهر اهواز را یک بحران و آسیب بزرگ میداند و میگوید : مردم یکی از رکن های مهم برای مقابله با این آسیب هستند ، چرا که از دید متکدیان ، به دلیل نوع دوستی و ترحم بالای شهروندان اهوازی ، این شهر بهترین مکان برای تکدی گری ست.
معاون فرهنگی و امور اجتماعی شهرداری اهواز هم از جمع آوری تعداد زیادی از متکدیان سطح شهر در سال گذشته خبر میدهد که بیش از نیمی از آنها معتادند . او میگوید : هر چند جمع آوری متکدیان بر عهده شهرداریست اما سایر سازمانها هم در این خصوص وظایفی دارند که پس از جمع آوری ، مسئولیت آنها آغاز میشود.
اعتماد به نهاد هایی همچون کمیته امداد و بهزیستی ، ضمن گسترش فرهنگ کمک به افراد بی بضاعت ، میتواند نیازمندان واقعی را از فقر و نداری برهاند.
تهیدستان آبرومندی که آوای مغموم نداریشان ، در هیاهوی متکدیان دروغین گم شده است و اگر نظارت و کنترل اصولی توسط سازمانهای ذی صلاح صورت نگیرد ، چه بسا در زمهریر زمستان و یا در گرمای طاقت فرسای تابستان ، پای یک بیمار نیازمند واقعی ، میان موج زیاده خواهی و سماجت متکدیان دروغین ، هرگز به درمانگاه نرسد ، و درخواست محجوبانه نیاز، برزبان چنین آدمهایی جاری نشود و این تراژدی غم انگیز هرگز به پایان نرسد.
سهام خزلی